The Malay Heritage Foundation

ANUGERAH HADIAH WARISAN & TUNAS WARISAN

Gambaran keseluruhan

Hadiah Warisan merupakan anugerah perdana yang mengiktiraf kecemerlangan seni, sumbangan dan komitmen para pengamal atau penggiat seni dalam usaha mereka memperkayakan amalan, wacana dan kepimpinan pemikiran bagi sektor kesenian dan warisan Melayu. Setiap penerima akan diberi geran projek bernilai $3,500. Geran ini akan menyokong projek-projek para penerima (seperti penyelidikan, pameran, pemasangan seni, pameran muzik, dll.) yang mempamerkan karya dan sumbangan ikon budaya masyarakat Melayu, amalan seni dan budaya dari dunia Melayu seperti yang disenaraikan dalam Warisan Kebudayaan Tidak Ketara UNESCO, atau sebarang tema / topik lain yang berkenaan. Ini bakal memudahkan pemindahan ilmu pengetahuan, mengisi sebarang jurang pengetahuan serta meningkatkan kepimpinan pemikiran dalam sektor kesenian dan warisan Melayu.

Tunas Warisan (Anugerah Sebutan Khas) akan dianugerahkan kepada seorang pengamal atau penggiat seni di bawah usia 35 tahun, dengan pencapaian dan komitmen artistik yang membezakan dirinya daripada rakan-rakan serta telah menunjukkan potensi untuk menjadi pelapis pemimpin budaya bagi sektor kesenian dan warisan Melayu. Ia mendorong para pengamal dan/atau penggiat muda untuk mengejar kecemerlangan seni serta memberi semangat kepada orang lain. Penerima akan diberi geran projek bernilai $2,000 untuk meneruskan usaha artistik dan meningkatkan pendokumentasian portfolio masing-masing.

Penghargaan ini akan diberikan setiap dua tahun kepada pengamal seni dan / atau aktivis dalam bidang berikut:
(i) Seni Visual
(ii) Seni Pertunjukan (seperti tarian, teater, bangsawan, dikir barat) bangsawan, dikir barat)
(iii) Arca dan Pemasangan
(iv) Muzik (tradisional dan kontemporari)
(v) Warisan Kebudayaan Tidak Ketara (seperti adat resam, budaya/adat, warisan kulinari, seni dan kraf, dll)adat, culinary heritage, arts and craft, etc

Kriteria Kelayakan dan Pemilihan

Proses pencalonan melibatkan panggilan terbuka kepada orang ramai pada 31 May 2023 and ends before 5.00 pm on 31 August 2023.

Calon Hadiah Warisan harus mempunyai wacana atau usaha pendokumentasian mereka dalam format berikut:

  • Penerbitan dan karya terbitan (dengan ISBN yang berkaitan);
  • Video (filem pendek, dokumentari, rancangan TV, dll.) yang telah disiarkan di platform tempatan, serantau atau antarabangsa atau telah dipamerkan di festival filem tempatan, serantau atau antarabangsa. Seburan khas, pencalonan dan/atau memenangi anugerah di platform-platform-platform ini ialah suatu titik tambah tetapi bukan prasyaratnya;
  • Karya-karya ini sepatutnya sudah diterbitkan antara 1 Januari 2020 dan 31 Disember 2022, sama ada dalam Bahasa Inggeris atau Melayu.

Bagi Anugerah Tunas Warisan, kriteria kelayakan adalah seperti berikut:

  • Seorang pengamal atau penggiat seni yang telah menyumbang secara aktif kepada sektor kesenian dan warisan selama sekurang-kurangnya lima tahun
  • Berumur 35 tahun ke bawah
  • Menunjukkan janji dan potensi kepimpinan

Anda boleh mencalonkan seseorang dengan dengan memuat turun Borang Pencalonan ini dan menghantarnya secara dalam talian ke secretariat@mhf.org.sg selewat-lewatnya pada 31 Ogos 2023. Selepas penghantaran borang tersebut, diharapkan agar anda dapat aturkan dokumen-dokumen berikut untuk dihantar ke pejabat Malay Heritage Foundation (MHF) sebelum 5 petang pada 31 Ogos 2023:

  • Salinan bercetak bagi borang pencalonan yang telah ditandatangani oleh anda dan calon anda; dan
  • Dua (2) set portfolio calon
PAKEJ HARUS DILARANG SEBAGAI BERIKUT:

Attention: Nomination for Hadiah Warisan dan Tunas Warisan

The Malay Heritage Foundation
1 Engku Aman Turn #04-08
Wisma Geylang Serai
Singapore 408528

Anda boleh menghantar pertanyaan anda ke secretariat@mhf.org.sg atau hubungi Muhammad Fadli Idris di 6299-5503.

Sesi Berkongsi

Sesi perkongsian mengenai Hadiah Warisan dan cara menghantar pendokumentasian portfolio anda telah diadakan melalui Zoom pada 9 April 2021 jam 5.30 petang. Riduan Zalani (Penerima Anugerah Artis Muda 2015) dan Pengasas Bersama NADI Singapura berkongsi pengalaman dan amalan terbaik bagi penghantaran portfolio. Anda boleh melihat rakaman videonya di sini

Sila ikuti perkembangan terkini di halaman ini atau di laman Facebook kami.

Dana Hadiah Warisan

Hadiah Warisan, yang ditubuhkan pada 2021, merupakan anugerah perdana untuk mengiktiraf kecemerlangan seni, sumbangan dan komitmen para pengamal atau penggiat seni dalam usaha mereka memperkayakan amalan, wacana dan kepimpinan pemikiran bagi sektor kesenian dan warisan Melayu. Dana ini ditubuhkan untuk membantu para penerima Hadiah Warisan dan Tunas Warisan untuk memulakan projek-projek yang mampu memberi kesan positif terhadap pembangunan seni dan budaya Singapura serta melibatkan masyarakat yang lebih luas melalui ceramah awam, bengkel, pameran, pemasangan, dan sebagainya. Dana ini juga boleh digunakan untuk mempertingkatkan pendokumentasian portfolio penerima.

Setiap penerima Hadiah Warisan akan mendapat akses sehingga $3,500 manakala setiap penerima Tunas Warisan akan mendapat sehingga $2,000 untuk menyokong projek-projek yang memenuhi matlamat dana. Jumlah ini boleh digunakan untuk satu projek atau beberapa projek sepanjang hayat penerima.

Anda juga boleh menjadi sebahagian daripada gerakan ini untuk memupuk generasi pemimpin, duta dan pendukung budaya kita dengan menderma kepada dana ini. Anda boleh menerima potongan cukai sebanyak 2.5% ke atas sumbangan derma anda. Derma anda juga akan dipadankan dengan jumlah yang sama oleh Dana Pemadanan Kebudayaan.

Anda boleh membuat pemindahan dalam talian ke:

  • Akaun bank DBS No: 033-020835-9
  • PayNow ke UEN: 199904358R. (Sila nyatakan Hadiah Warisan Fund dan berikan nama penuh serta nombor kad pengenalan atau FIN anda di bahagian “Remarks”. Maklumat ini diperlukan untuk pengecualian cukai.

Sebagai alternatif, anda juga boleh menyalurkan sumbangan anda secara online di sini.

Useful Links

MS
Scroll to Top