The Malay Heritage Foundation

Yayasan Warisan Melayu (MHF)

MHF ditubuhkan di Singapura pada 28 Julai 1999 sebagai sebuah syarikat yang diberi jaminan tanpa modal saham. Ia juga merupakan organisasi bukan untung, sebuah Badan Amal yang diluluskan di bawah Akta Amal, Cap. 37 dan telah diberi status Institution of Public Character (IPC) sejak 29 Mei 2006.

Objektif Kami

Menjaga dan mempromosikan warisan Melayu kita untuk semua.

Hasil Strategik Kami

Program dan inisiatif kami bertujuan untuk mencapai hasil strategik berikut.

  • Untuk membina kepimpinan pemikiran, merapatkan jurang pengetahuan dan meningkatkan modal sosial dengan memperkuat kandungan warisan masyarakat Melayu di Singapura melalui dokumentasi dan penyelidikan;
  • Untuk membina keupayaan dan memelihara penyokong dan duta warisan masa depan dengan melibatkan dan memperkasakan belia;
  • Untuk meningkatkan kesedaran dan memperdalam penghargaan untuk memupuk perpaduan sosial dan ikatan masyarakat; dan
  • Untuk memperkuat sokongan untuk pemeliharaan dan promosi warisan masyarakat Melayu di Singapura dengan memberikan khidmat nasihat dan kemasukan kritikal kepada pelbagai kementerian, agensi / organisasi awam dan swasta. Ini untuk memastikan bahawa warisan masyarakat Melayu di Singapura terus dilindungi, dipelihara dan dipromosikan sebagai sebahagian daripada agenda nasional (naratif Singapura) dan dihargai oleh generasi sekarang dan akan datang.

Nilai Kami

Nilai-nilai teras kami tertanam dalam pelbagai naratif, atau menerusi CERITA yang kami pamer dan kongsi melalui pelbagai program dan inisiatif.

Connectedness (Keterhubungan), Enterprising (Berjaya Usaha), Resilient (Berdaya Tahan), Integrity (Keutuhan), Teamwork (Kerja Berpasukan), Adaptability (Kebolehsesuaian)

Tentang Logo Korporat

Perkataan Melayu "WARISAN" telah ditulis secara kreatif dalam gaya kaligrafi Arab yang dikenali sebagai Khuffic Murabba. Gaya kaligrafi ini berasal dari kota Kufah di Iraq dan popular antara abad ke-8 hingga ke-14. Tempoh ini juga bertepatan dengan Zaman Keemasan Islam (Golden Age of Islam) di mana terdapat kegiatan intelektual yang tiada tandingannya dalam bidang sastera, khususnya biografi, sejarah dan linguistik. Banyak sarjana Islam dalam tempoh ini seperti Ibn Sina, Ibn Khaldun dan Ibn Kwarizmi juga memberikan sumbangan besar kepada peradaban dunia dalam bidang perubatan, astronomi, geometri, sosiologi dan juga ekonomi.

Walaupun ia berasal dari zaman kuno, gaya Khuffic Murabba yang rapi dan seragam memberikannya pandangan moden dan kontemporari, menjadikannya relevan dalam konteks hari ini dan sumber inspirasi untuk masa depan. Penggunaan tulisan Jawi berbahasa Arab merupakan penghormatan kepada warisan bahasa Melayu yang telah menjadi bahasa lingua franca di Kepulauan Melayu sejak awal abad. Tulisan ini digunakan selama lebih dari 700 tahun sebelum tulisan Rumi dibiasakan pada akhir 1950-an.

Untuk melengkapkan motif, font moden dipilih dengan susunan huruf besar penuh untuk melengkapkan corak tebal motif logo. Garis menegak ditambahkan untuk memisahkan motif dan jenis logo agar kelihatan rapi. Garis menegak, yang menekankan garis tegak dalam motif logo bertindak sebagai elemen menyeragamkan untuk menjadikan satu entiti.

Warna gangsa dipilih sebagai warna korporat untuk mewakili simbol status dan sebuah asas yang kukuh, kekuatan, produktiviti - kecemerlangan dalam berfikiran kreatif dan sikap inovatif yang terus berkekalan.

MS
Scroll to Top