The Malay Heritage Foundation

Penanda Warisan dan Lawatan Berjalan

Gambaran Keseluruhan Projek

Cerita-Cerita Kampong Gelam merangkumi 14 penanda warisan baru yang ditempatkan secara strategik di dalam dan sekitar kawasan Kampong Gelam. Untuk menambah nilai ke daerah ini, setiap penanda menceritakan kisah unik dan kenangan sosial yang berkaitan dengan tempat itu. Sebilangan besar kisah ini adalah kisah-kisah yang biasanya tidak terdapat di mana-mana buku sejarah, tetapi unik kepada Kampong Gelam. Mereka telah dikumpulkan melalui penyelidikan intensif, wawancara lisan, perbualan dengan bekas penduduk, dan juga pengunjung-pengunjung di kawasan ini.

Penanda warisan ini membantu menghidupkan warisan dan warisan kawasan. Ia juga berfungsi sebagai penyatuan identiti yang memberikan rasa kesenangan. Melalui kisah-kisah dan petikan yang dipaparkan di penanda, pengunjung ke tempat ini akan lebih mengetahui pentingnya sejarah daerah ini dan peranannya dalam pembangunan Singapura sebagai hab maritim global. Sebagai contoh, ramai, termasuk penduduk tempatan, mungkin tidak menyedari bahawa Kampong Gelam adalah salah satu bandar pelabuhan terawal yang pernah wujud bahkan sebelum kedatangan Raffles di Singapura. Sebagai bandar pelabuhan, ia telah menarik orang dari bahagian lain dunia Melayu, serta China, India, Timur Tengah dan kuasa Eropah yang lain (Portugis, Belanda) untuk berdagang dan menubuhkan perniagaan mereka di sini.   

Melalui kisah yang dipaparkan di setiap penanda warisan, kami berharap dapat:

  • Memudahkan kesedaran dan kefahaman warisan budaya Singapura yang kaya dan pelbagai untuk menyokong integrasi dan usaha ikatan komuniti negara di peringkat kebangsaan (i.e perpaduan masyarakat);
  • Mendedahkan dan mendidik penduduk tempatan, PR, warganegara baru, ekspatriat dan pelancong mengenai penyatuan pelbagai etnik penduduk Kampong Gelam dalam kegiatan sosial dan komersial yang menyumbang kepada Singapura yang progresif yang kita lihat hari ini; dan
  • Mempromosikan dan melindungi kisah dan sejarah sosial kawasan Kampong Gelam untuk memberi inspirasi kepada generasi Singapura masa kini dan akan datang.

Bersama dengan penanda warisan yang dipasang oleh Lembaga Warisan Nasional (NHB) pada tahun 2012, penanda warisan ini akan menyampaikan narasi yang lebih komprehensif mengenai warisan kawasan bersejarah ini.

Kisah Kandungan Yang Terdapat Dalam Penanda

Isi dan cerita yang dipaparkan dalam penanda adalah hasil dari proses penglibatan masyarakat yang luas yang berlangsung selama hampir dua (2) tahun. Ia bermula pada bulan Julai 2017 di mana orang ramai dijemput untuk menulis kisah dan kenangan yang berkaitan dengan Kampong Gelam. Lebih daripada 300 kisah dikumpulkan melalui proses ini. Ini kemudian disusun dan dikumpulkan mengikut beberapa tema yang luas, dan kemudian dipadankan dengan sejarah yang relevan. Kisah-kisah yang relevan dan maklumat sejarah kemudian disenaraipendekkan dan diuji semasa perbualan untuk mengetahui, idea reka bentuk mana yang paling sesuai untuk menjenamakan dan mewakili Kampong Gelam dan kisah mana yang lebih sesuai dengan pelawat yang mengambil bahagian dalam lawatan warisan berpandu. Beberapa bengkel juga diadakan untuk menyusun dan menyenaraipendekkan konsep reka bentuk dan cerita yang akan diketengahkan. Setelah lebih dari 18 bulan, dan perundingan intensif dengan URA mengenai arah reka bentuk papan tanda dan penanda ke kawasan identiti, pasukan projek akhirnya memutuskan estetika reka bentuk akhir untuk penanda.

Rasional Reka Bentuk untuk Penanda Warisan

Penanda warisan diperbuat daripada logam yang telah diberikan warna gangsa. Ini adalah sebagai satu tanda penghormatan kepada banyak kilang pengecoran, kedai tukang besi dan kedai tembaga yang pernah berada di Kampong Gelam. Perniagaan-perniagaan ini, yang dimiliki oleh orang Jawa dan para tukang dari suku dialek Hokkien dan Teochew, terletak di sepanjang Sultan Gate, Jalan Pahang dan separuh bawah Jalan Bussorah (yang dulu dikenali sebagai Kampong Tembaga atau Desa Tembaga).

Teks, gambar arkib dan peta akan terletak di bahagian atas dan bawah penanda. Reka bentuk keliling itu dibentuk dengan menyusun unsur-unsur seni bina dan ciri-ciri bangunan di Kampong Gelam - seperti reka bentuk geometri menara Masjid Sultan dan ventilasi udara rumah kedai yang terdapat di kawasan tersebut. Lebih dari 600 rumah kedai di Kampong Gelam dulunya dimiliki oleh peniaga dari pelbagai bangsa. Hasilnya, Kampong Gelam telah menjadi rumah bagi banyak komuniti dari Nusantara Melayu, India, Timur Tengah, China dan juga Eropah. Unsur-unsur ini mewujudkan sinergi yang saling melengkapi, dan mencerminkan pelbagai komuniti yang sudah ada di Kampong Gelam yang hidup dalam keadaan harmoni sebagai masyarakat yang kohesif selama beberapa generasi.

Semua elemen reka bentuk diberi garis keemasan untuk menonjolkan beberapa estetika dan ciri-ciri untuk memberi penghormatan kepada kenyataan bahawa kawasan itu pernah menjadi sebahagian dari benteng kerajaan atau kota raja. Motif di atas penanda juga dilukis secara unik sambil peka dengan nuansa seni, adat dan tradisi Melayu. Itu terbuat dari empat (4) elemen - rama-rama, motif ‘itik sekawan’, warna dan jenis huruf.

Rama-rama

Singkatan Kampong Gelam; huruf K dan G; dilukis menyerupai sayap rama-rama. Rama-rama menjadi ikon atau utusan cerita dan memainkan peranan yang penting dalam menyatukan identiti visual.

Dalam budaya orang Melayu dipercayai bahawa apabila seekor rama-rama terbang ke rumah seseorang, itu adalah tanda bahawa akan ada tetamu / rakan / saudara dari jauh berkunjung dengan berita baik dalam masa terdekat. Menggabungkan ini ke dalam reka bentuk logo dan penjenamaan menandakan sambutan kiasan bagi pengunjung dari seluruh dunia ke Kampong Gelam.

Rama-rama juga melambangkan kesejahteraan, keharmonian, dan sentiasa berkembang. Ini sangat sesuai dengan kawasan Kampong Gelam kerana ia adalah tempat di mana orang-orang dari berbagai belahan dunia datang dan menetap. Selama bertahun-tahun, pelbagai komuniti dan perniagaan mereka membantu menjadikan Kampong Gelam sebagai salah satu laman web komersial terkenal pada zamannya. Hari ini, mereka telah meninggalkan tanda mereka dengan cara yang berbeza, dari bangunan di kawasan itu dan perniagaan lama hingga nama tempat biasa. Walaupun dalam persekitaran yang cepat berubah, Kampong Gelam berjaya mengekalkan daya tarikan dan kemeriahannya yang selalu menarik pengunjung dari seluruh dunia seperti dulu.  

Motif 'Itik Sekawan'

Motif ini banyak digunakan dalam kraf tradisional Melayu seperti tenunan, ukiran kayu, karya logam dan lain-lain. Ini menggambarkan tingkah laku itik yang selalu berjalan bersama-sama. Kualiti ini menjadi pengajaran bagi masyarakat tentang erti kehidupan di mana setiap orang berjalan bersama-sama berganding bahu. Dengan memasukkan motif ke dalam identiti, ia bergema tentang kumpulan orang yang pernah tinggal di Kampong Gelam secara aman. Cara hidup ini berterusan sehingga hari ini dengan pelbagai perniagaan berkembang maju sebagai bukti.

Warna

Gabungan warna dua nada dipilih untuk mengekalkan kesederhanaan. Tembaga / gangsa digunakan sebagai warna utama kerana bahan tembaga / gangsa secara tradisional digunakan dalam barang-barang rumah tangga sehari-hari di rumah orang Melayu dan juga untuk menandakan banyak tukang besi yang pernah gelar Sultan Gate rumah. Ia juga dianggap sebagai warna Kerajaan / Sultan, yang pernah tinggal di istana yang kini dikenali sebagai Taman Warisan Melayu.

Jenis Huruf

Merujuk pada tipografi Jawi, bentuk huruf K dan G digayakan untuk meniru bentuk 'kaf' dan 'gaf'. Titik 'gaf' juga dimasukkan ke dalam jenama untuk memberikan sentuhan akhir kepada identiti. Pendekatan ini juga memberi penghormatan kepada warisan Kampong Gelam yang dulunya merupakan pusat percetakan dan penerbitan, serta jantung kreatif dan intelektual bagi dunia Melayu.

Penghargaan

Projek ini berjaya melalui sokongan dari Heritage Project Grant (NHB) serta dari pelbagai rakan dan pihak berkepentingan. Penghargaan terhormat kami sampaikan kepada;

AlAttas Group
Breezeway Development
Estate of Haji Yusoff Mohamed Noor
Faizah Jamal
Former residents of Kampong Kaji (Bussorah Street)
Friends of the Museum
Gerry Ball
Dr Imran Tajudeen
Kampong Gelam Alliance Task Force
Khir Johari
Lure Heaven
Mallal & Namazie
Hjh Maimunah Restaurant
Muhammad Zaki Maarof
One Kampong Gelam
Santa United International Holdings
Singapore Tourism Board
Singapore Land Authority
The Sultan
Urban Redevelopment Authority
Warees Investment Pte Ltd
Zubir Abdullah

Lawatan Berjalan Kampong Gelam

Anda boleh melakukan lawatan berpandu dan mencari penanda-penanda/ ini pada masa anda sendiri. Atau anda boleh memilih untuk merasai sejarah dan budaya yang kaya di kawasan bersejarah ini melalui lawatan berpandu. Docent-docent berpengalaman kami akan membimbing anda untuk meneroka jalan-jalan ini dan mengalami kisah-kisah ini di sebalik jalan, rumah kedai dan mercu tanda Kampong Gelam.

Ini adalah sebahagian daripada lawatan berpandu dua bulanan yang dilakukan oleh para sukarelawan dari Friends of the Museum, dengan kerjasama MHF. Setiap lawatan berjalan kaki berlangsung sekitar 90 minit. Tempat terhad tersedia dan terma dan syarat akan dikenakan.

Lawatan adalah percuma. Daftar lebih awal di www.eventbrite.sg dan cari Kampong Gelam Heritage Trails.

Bahasa Melayu
Scroll to Top