The Malay Heritage Foundation

Sokong Kami

donations
"Warisan budaya kita yang kaya dan berpelbagaian mempunyai kekuatan besar untuk membangunkan negara kita."
- Nelson Mandela​

Sekiranya anda menghadiri persembahan percuma di halaman istana (istana kerajaan) kami, mengunjungi pameran kami, atau menghadiri bengkel mengenai warisan masakan kami, anda akan memerhatikan bahawa budaya terdapat dalam banyak aspek kehidupan seharian - ia merangkumi gaya kehidupan kita. Budaya merangkumi nilai-nilai, kepercayaan, tradisi, dialek dan adat istiadat kita. Ini terakam dalam sejarah, warisan dan cara kita meluahkan pemikiran dan imaginasi kita. Ia juga merupakan bahagian penting dalam kesejahteraan dan pembelajaran, dan dapat memainkan peranan dalam penyembuhan dan perkembangan sosial.

Semakin dunia ini menjadi lebih pelbagai, ia menjadi semakin jelas bahawa untuk membina masyarakat yang berjaya memperbaiki keadaan hidup dan menyelesaikan masalah-masalah seharian, kita perlu memahami dan menghargai kepelbagaian budaya, menjalin hubungan dengan budaya-budaya lain, dan membangunkan pakatan yang kuat dengan kumpulan budaya yang berbeza. Ini menjadi lebih penting dalam konteks pelbagai etnik dan budaya Singapura.

Melalui pelbagai program dan inisiatif kami, kami ingin memperlihatkan bagaimana warisan budaya kami dipupuk, diperkuat, direkodkan dan dipelihara, serta bagaimana ia dinyatakan dan ditafsirkan semula. Kami juga ingin berkongsi bagaimana kita mengalami warisan budaya yang ketara (tangible) dan tak ketara (intangible) serta peranan budaya sebagai pemacu ekonomi.

Walaubagaimanapun, wabak COVID-19 yang melanda dan belum pernah terjadi sebelum ini telah menjejaskan kehidupan di Singapura dan di seluruh dunia. Lapangan kesenian dan kebudayaan kita juga tidak terlepas daripada kesan-kesannya. Persembahan, pertunjukan, pameran dan acara seni dan budaya lain yang menjadi nadi masyarakat seni dan kehidupan budaya negara, telah dibatalkan atau ditangguhkan. Ini telah melumpuhkan pelaku seni dan budaya kita, pekerja budaya, dan keluarga mereka juga.

"Satu batang (lidi) rapuh dan mudah patah. Tetapi, ketika banyak lidi disatukan dan membentuk sebatang sapu sederhana (sapu lidi), ia menjadi lebih padat, lebih sukar untuk dipecahkan."
- peribahasa Melayu (Perumpamaan sapu lidi)

Usaha mempromosi, memelihara dan melindungi warisan kita tidak dapat dilakukan sendiri. Kami memerlukan anda - Penyokong Budaya kami - untuk menyokong usaha kami. Pemberian dan sumbangan anda akan membolehkan kami meneruskan kerja baik kami untuk mempromosikan dan melindungi warisan bersama kami untuk semua, dan memberi inspirasi kepada generasi duta seterusnya untuk pengawasan warisan kami yang lebih lama. Bersama-sama, kita dapat mencipta perubahan.

PROGRAM DAN INISIATIF KAMI

Pelbagai program dan inisiatif kami termasuk, tetapi tidak terhad kepada, yang berikut:

 • Mengatur dan mempamerkan pameran, persembahan kebudayaan, seminar, bengkel, ceramah, aktiviti interaktif, perjalanan pembelajaran sekolah (darmawisata), latihan dokumen dan lawatan berpandu sepanjang tahun, di Taman Warisan Melayu (MHC) dengan kerjasama Lembaga Warisan Nasional (NHB).
 • Pembangunan bakat melalui penyediaan program magang untuk pelajar pasca sekolah menengah dan pengajian tinggi untuk melibatkan dan menghubungkan mereka dengan warisan mereka, membimbing dan memperkasakan organisasi yang dipimpin oleh belia, memberikan hadiah buku (MHF Award) untuk memberi penghargaan kepada pelajar cemerlang Kepujian di Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Nasional Singapura.
 • Membangun kepemimpinan pemikiran melalui penyelidikan dan penerbitan, siri seminar yang menampilkan pemimpin pemikiran dari pelbagai latar belakang masyarakat, perundingan untuk penempatan tempat di kawasan bersejarah Kampong Gelam dan bidang minat lain untuk masyarakat Melayu di Singapura.

Dengan menyumbang kepada MHF, anda akan menjadi sebahagian daripada komuniti dan organisasi yang mempunyai kepercayaan yang tulus terhadap kekuatan dan potensi budaya dan warisan untuk menghubungkan dan menyatukan kita sebagai satu masyarakat.

Hadiah anda kepada MHF juga akan disesuaikan dengan Dana Pencocokan Budaya (Cultural Matching Fund) Pemerintah. Selain itu, disebabkan MHF adalah sebuah organisasi nirlaba dan badan amal berdaftar yang telah diberikan status Institution of Public Character (IPC) sejak Mei 2006, anda juga berhak mendapat pengecualian cukai hingga 2.5% untuk sumbangan anda.

Untuk memenuhi syarat untuk pengecualian ini dalam tahun kalendar, anda perlu membuat hadiah anda sebelum 31 Disember setiap tahun kalendar. Untuk tujuan mengeluarkan resit dikecualikan cukai dan penyerahan derma anda secara automatik ke IRAS, butir-butir cukai anda - nama, Kad Pengenalan / UEN / FIN, alamat dan maklumat hubungan diperlukan.

CARA-CARA MENYUMBANG

 1. Keluarkan cek yang perlu dibayar kepada "The Malay Heritage Foundation Ltd" dan isikan maklumat anda. Anda boleh memuat turun borang di sini. Cek silang dan borang yang lengkap dapat dihantar ke;
  The Malay Heritage Foundation Ltd
  85 Sultan Gate,
  Singapore 198501.
 2. MHF mengalu-alukan sumbangan biasa. Anda boleh menderma secara dalam talian dengan mudah melalui Giving.SG di pautan https://www.giving.sg/the-malay-heritage-foundation-ltd.Anda boleh memilih untuk membuat sumbangan sekali atau bulanan.
 3. Anda juga boleh melakukan Standing Instruction dalam talian melalui Perbankan Internet POSB / DBS. Sila hantarkan emel kepada kami di secretariat@mhf.org.sg supaya Standing Instruction ini boleh memotong daripada akaun perbankan anda secara bulanan. Setelah itu, sila kemaskinikan kepada kami sekiranya aplikasi anda diluluskan.
Terima kasih atas penghargaan dan sokongan anda.
Bahasa Melayu
Scroll to Top